torstai 10. maaliskuuta 2011

Ei menny niinku Strömsössä

Joo, tämän postauksen yhteyteen sopii tuo jo tunnettu lausahdus "ei menny niinku Strömsössä". En ole kovin rinta rottingilla tämän "tein ite" tuotoksen kanssa, mutta silläkin uhalla, saanko esitellä: Sitruunapiirakka


Kun harvemmin tulee leivottua, ajattelin viime viikonloppuna leipoa jotain, kun tuli vieraita käymään. Ja koska vieraat oli perhettä, uskaltauduin kokeilemaan jotain uutta (virhe!). Niin kuin kuvasta näkyy, ei mennyt ihan putkeen minun leipomukseni. Väliin tulee sitruunakiisseli ja minun kiisselini valui ulos samantien kun piirakkaa leikkasi. Makua kyllä kehuivat, mutta itse en päässyt yli tuosta kaameasta sotkusta :)

Tämä tyrkättiin sitten jääkaappiin illalla. Ja iloinen yllätys oli seuraavana päivänä, kun piirakalle ajateltiin antaa toinen mahdollisuus. Kiisseli oli jähmettynyt ja makukin oli suorastaan ihana! Joten ajattelin jakaa tämän reseptin kanssanne.

Sitruunapiirakka

Pohja:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
100 g voita
2-3 rkl vettä

Sitruunakiisseli:
5 dl kermamaitoa
1 dl Maizena-jauhoja
100 g sokeria (itse laitan seuraavan kerran hieman vähemmän)
2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
5 kananmunan keltuaista

Marenki:
5 kananmunan valkuaista
1 1/2 dl sokeria

Sekoita pohjan ainekset nopeasti käsin sekaisin, lisää vesi vähin erin, jotta saat taikinasta sopivan notkeaa. Painele taikina jauhoisin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele haarukalla. Esipaista pohjaa 225 asteessa 15 min.
Sekoita kylmään maitoon sokeri ja Maizena. Keitä seosta paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen, niin että saat sakean kiisselin. Lisää sitruunamehu ja kuori sekä keltuaiset yksitellen koko ajan sekoittaen. Levitä kiisseli torttupohjan päälle. Pohja on sopivasti jäähtynyt kiisselin teon aikana.
Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset vaahdoks, lisää sokeri vähin erin vatkauksen aikana. Vaahto on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Levitä valkuaisvaahto piirakkavuokaan kiisselin päälle. Paista 225 asteessa kauniin väriseksi. Kun marengin huippuihin on tullut väriä, kytke lämpö pois päältä, mutta anna piirakan olla vielä hetken aikaa uunissa.
(Ohje kirjasta Pipareista pitsikakkuun)

Ja tähän minun vinkki. Anna seisoa viileässä jonkin aikaa, vaikka yön yli! Minusta maistui ihanalta jääkaappikylmänä kahvin kanssa. 
Googlesta löytynyt kuva hieman onnistuneemmasta yksilöstä :)


3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Meni uusiksi lyöntivirheen takia!
    Niin ei kaikki aina mene niinku Strömsössä:-)

    VastaaPoista
  3. Juu ei mene ei. Onneksi tästä sai makeat naurut, eihän se ole niin vakavaa :)

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi!