lauantai 23. helmikuuta 2013

Korujen historiaa

Tämä postaus ei nyt oikein istu blogin nimen alle, koska en tehnyt ite. Mutta muuten pysytään aiheessa. 

Kävimme viime sunnuntaina mieheni kanssa Suomen kansallismuseossa. Olemme reissuillamme käyneet muutaman muun maan kansallismuseossa, mutta jostain syystä tämä meidän oma on jäänyt käymättä. Ja minkälainen museo meiltä Helsingistä löytyykään! Suosittelen kyllä enemmän kuin lämpimästi, varsinkin jos et ole tuolla aiemmin käynyt. Ja jos museot yhtään kiinnostaa.



Ajattettelin laittaa muutaman kuvan tuolta, koska kyllähän tämä harakka löysi museosta paljon kuvattavaa etenkin koruista. Nämä ovat kännykällä otettuja, joten laatu ei nyt ihan järkkäriä vastaa.

Ensimmäinen tunnettu metalli oli kupari. Lähi-idässä sitä hyödynnettiin jo 6000 eKr.  Metallin läpimurto oli kuitenkin 2000 eKr., kun keksittiin kuparin ja tinan sekoitus, eli pronssi. Uusi keksintö levisi Balkanin kautta Keski-Eurooppaan, sieltä Skandinaaviaan ja Suomen Suomen rannikolle.

Kotimaisen korutuotannon Meronvingiaika oli 575-800 jKr. Yllä oleva kuva kuvastaa koruja siltä ajalta. Näitä on löydetty etenkin haudoista, joihin laitettiin vainajien mukaan kalliita aseita ja koruja. Korujen esikuvat saattoivat olla ulkomaisia, mutta mallit muokattiin oman maun mukaan. 

Helmet olivat kansainvälistä kauppatavaraa. Näitä kokonaisia kaulanauhoja on löydetty naisten ja jopa pikkutyttöjen haudoista. Kuvan korut noin 700-800 lukujen vaihteesta. 


Hopeaa käytettiin maksuvälineenä painon mukaan ennen varsinaista lyötyä rahaa. 


Hopea yleistyi Pohjolassa vasta 800-luvulla. 

Sitten hypätään ja ajassa taas hieman eteenpäin ja huikean kauniisiin kultakoruihin.



Mahtava "statement"-koru, jonka on valmistanut kultaseppä Elias Lindstedt, Turku 1799-1809. Alemmat korvakorut myös kultaa vuosilta 1825-1840. Numero 3 on kultaa, sitriinejä ja turkoosia. Aivan ihanat!

Museossa on kyllä paljon nähtävää, ja minusta koko museon aiheet on hyvin jäsennelty. Varhaishistoriasta lähes nykyaikaan ja alimmassa kerroksessa oli vielä aarrekammio, jossa pääsi muistelemaan esimerkiksi vanhoja markkoja ja ihastelemaan näitä uudempia koruja. Vielä kerran, suosittelen!

Mahtavaa viikonloppua kaikille!

2 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta vinkistä! Myönnän, että itselläkin tämä oma Kansallismuseo tutustumatta...

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi!